• Print
close

Wat is oogontsteking?

oogontsteking

Wat is oogontsteking?

Wanneer een bacterie of infectie je ogen bereikt, kan het slijmvlies of bindvlies ontstoken raken. De bloedvaatjes zetten uit, waardoor je oog opzwelt en rood wordt. In sommige gevallen komt er ook pus uit je oog. In dit geval heb je een oogontsteking te pakken. Houd in dit geval extra goed rekening met de hygiëne. Zo ben je vaak binnen een paar dagen weer van de zwelling en het branderige gevoel in je oog af.

Hygiëne en goede verzorging

Zorg dat je kans op oogontsteking zoveel mogelijk beperkt door goed te letten op hygiëne en je ogen goed te verzorgen. Gebruik mascara bijvoorbeeld nooit langer dan drie maanden. Na verloop van tijd gaan bacteriën zich ophopen in mascara, wat een infectie of ontsteking als gevolg kan hebben. Leen om deze reden ook nooit mascara uit aan iemand, of leen het ook niet van een ander. Gebruik je lenzen? Maak deze dan elke dag goed schoon. Druppel ook regelmatig je ogen wanneer je last hebt droge ogen. Zo voorkom je irritatie.

Vuil en allergieën

Je ogen zijn niet alleen gevoelig voor cosmetica en droogte, maar kunnen ook heftig reageren op vuil en allergieën. Hooikoorts kan al zorgen voor irritatie in de ogen, maar door steeds in je ogen te wrijven van de jeuk kan je last krijgen van een ontsteking. Hoe moeilijk het ook is, probeer dus niet in je ogen te wrijven. Bij de apotheek en drogist zijn oogdruppels verkrijgbaar, waardoor de jeuk vermindert. Draag ook altijd genoeg bescherming voor je ogen wanneer je gaat klussen, zoals houtzagen of schuren. Een beschermbril houdt het stof en ander vuil uit je ogen. Een oogontsteking kan ook ontstaan door een heftige verkoudheid die overslaat op je ogen. Hier is helaas weinig aan te doen, behalve uitzieken.

Geen lenzen en make-up

Een oogontsteking verdwijnt meestal binnen een paar dagen, maar we kunnen ons voorstellen dat het branderige gevoel in combinatie met de zwelling en de jeuk erg onaangenaam kan zijn. Maak het jezelf daarom zo comfortabel mogelijk. Draag even een paar dagen een bril in plaats van lenzen. Laat ook je oogpotlood en mascara een paar dagen liggen. Het gebruik van make-up verergert de ontsteking alleen maar en tegelijkertijd smeer je de bacteriën ook op je cosmetica. Deze kan je dan het beste gelijk weggooien, want na gebruik heb je de kans dat de oogontsteking binnen no time weer terugkeert. Gooi om deze reden ook na het drogen van je gezicht de handdoek gelijk bij de was. Was de handdoek op 90 graden om de bacteriën te doden.

Naar de huisarts

Een oogontsteking is vaak vrij onschuldig en verdwijnt meestal binnen drie dagen. Is de ontsteking na een paar dagen nog niet verminderd? Neem dan contact op met je huisarts. Dit geldt ook wanneer je vreselijke pijn hebt, je zicht achteruit is gegaan of wanneer je oog is ontstoken door vuil dat je zelf niet uit je oog kunt krijgen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page