Wat te doen tegen jeugdpuistjes?
Tijdens de puberteit krijgt een tiener al met genoeg dingen te maken: onzekerheid, sociale druk en de nodige veranderingen in het lichaam door de hormonen. Een gevolg van deze hormonale veranderingen zijn jeugdpuistjes. De overmatige productie van talg zorgt voor verstopping van de poriën, met een puist als gevolg. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kan je ook na de puberteit last blijven houden van jeugdpuistjes. Zelf kun je wel een aantal dingen doen om dit ongemak te voorkomen.
Niet zomaar uitknijpen!
Hoe graag je het ook wilt, we raden je af om jeugdpuistjes zomaar uit te knijpen. Door de bacteriën raakt de plek ontstoken, waardoor je lelijke littekens krijgt. Haal de puistjes alleen weg wanneer er ook echt een witte kop op zit. Ga dan voorzichtig en hygiënisch te werk. Was je handen goed, desinfecteer de plek met tonic en knijp het jeugdpuistje uit met twee tissues. Maak daarna de plek weer goed schoon met tonic en een wattenschijfje. Blijf daarna van deze plek af, want door de bacteriën op je vingers kan de plek alsnog ontstoken raken.
Reiniging van binnen
Help je lichaam een handje mee door genoeg water te drinken. Het meest ideale is twee liter per dag. Door voldoende water te drinken, plas je sneller afvalstoffen uit. Zo reinig je dus niet alleen je lichaam maar ook je huid. Voeg voor de variatie wat fruit toe aan je water voor een fris smaakje. Een kop thee telt in dit geval natuurlijk ook mee.
Gezichtsreiniger tegen jeugdpuistjes
Maak twee keer per dag je gezicht en hals schoon met een gezichtsreiniger tegen jeugdpuistjes. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Weet je niet goed welk product het meest geschikt is voor jou? Laat je dan altijd adviseren. Smeer daarna eventueel je huid nog in met een voedende dagcrème. Gebruik in ieder geval geen blok zeep of andere producten die niet bedoeld zijn voor je gezicht. Hierdoor droogt je huid uit, waardoor je lichaam juist een seintje krijgt om meer talg te gaan produceren met als gevolg nog meer puistjes.
Beddengoed
Maak jij je huid goed schoon, drink je voldoende water, maar heb je nog steeds last van jeugdpuistjes? Bedenk dan eens hoe vaak jij het beddengoed verschoont. ’s Nachts werkt je huid er hard aan om zich te herstellen. Hierdoor blijven er dode huidcellen op je kussen achter. Wanneer jij weken achter elkaar je kussensloop niet verschoont, smeer je als het ware elke nacht opnieuw vuil op je gezicht. Door de bacteriën raken de poriën opnieuw verstopt. Verschoon daarom het liefst iedere week je beddengoed.
Huidspecialist
Het kan ook voorkomen dat de speciale reinigingsproducten totaal geen effect hebben of dat je enorme last krijgt van acne op je gezicht, rug en schouders. Ga in dat geval langs een dermatoloog voor advies en de juiste verzorgingsproducten. Een schoonheidsspecialist kan door middel van een aantal behandelingen zorgen dat de acne vermindert. Zo zit jij weer lekkerder in je vel.