close

Top 10 meest voorkomende huidziekten

top-10-huidziekten

Top 10 meest voorkomende huidziekten

Je huid komt dagelijks in aanraking met verzorgingsproducten en zonlicht Hier reageert je huid niet altijd even goed op, waardoor je last kunt krijgen van een huidaandoening. Daarnaast kan je ook nog eens erfelijk belast zijn met een huidziekte. Wat zijn de 10 meest voorkomende huidziekten? We zetten ze voor je op een rij:

1. Acne

Vooral tieners krijgen tijdens de puberteit last van deze overmatige talgproductie. Dit ontstaat door de verstoorde hormoonbalans. Hierdoor krijgen ze niet alleen overmatig last van jeugdpuistjes in het gezicht, maar ook op de rest van lichaam zoals de schouders en rug. Een milde vorm kan je zelf verhelpen door het gebruik van de juiste verzorgingsproducten. Stap bij een agressieve vorm van acne altijd naar een dermatoloog.

2. Psoriasis

Psoriasis kenmerkt zich door rode plekken met dikke witte schilfers op de huid. Door een storing in het afweersysteem wordt de gezonde huid aangevallen en (te) snel nieuwe huidcellen aangemaakt. Psoriasis is chronisch en zal nooit helemaal verdwijnen, maar de juiste medicatie kan de ontstekingsreactie verminderen.

3. Eczeem

Last van jeukende, droge plekken tussen je tenen? Grote kans dat dit zwemmerseczeem is. Eczeem is een allergische reactie van je huid waardoor je last krijgt van jeuk en droge plekken op je lichaam. Oorzaken hiervan kunnen zweet, warmte of kou en schoonmaakmiddelen zijn.

4. Gordelroos

Gordelroos herken je aan pijnlijke, jeukende rode plekken en blaasjes op je lichaam. Het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Mensen die last hebben van gordelroos voelen zich ook vaak grieperig of krijgen zelfs koorts. Het is ook mogelijk dat je last krijgt van deze plekken in je gezicht, vaak met oogontsteking als gevolg. De plekken verdwijnen vanzelf weer na enkele dagen. Houd er wel rekening mee dat het vocht uit de blaasjes zeer besmettelijk is.

5. Zonneallergie als huidziekte

Wanneer je last hebt van zonneallergie is zonnebaden uitgesloten. De zonnestralen veroorzaken rode bultjes en blaasjes over het hele lichaam. Deze allergie kan zomaar ontstaan op elke leeftijd.

6. Koortslip

Een koortslip herken je aan een zwelling met een korst. Deze zwelling wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Helaas kom je nooit helemaal van dit virus af, maar kun je bij verminderde weerstand wel virusremmers en een zalfje gebruiken (vraag je huisarts om meer informatie) om deze zwelling tegen te gaan.

7. Vitiligo

Zonder melanine kan je lichaam de huidcellen en het haar niet meer voorzien van pigment. Hierdoor ontstaan er witte vlekken in het gezicht (mond en neus), maar ook de rest van het lichaam zoals de ellebogen en handen en voeten.

8. Allergie

Je huid kan allergisch reageren door bijvoorbeeld direct contact met nikkel, maar ook door voeding zoals overgevoeligheid voor zuivel. Hierdoor ontstaat rode uitslag of krijg je last van allergiebultjes op je lichaam. Allergietabletten kunnen je helpen om deze reactie te verminderen of zelfs te voorkomen.

9. Krentenbaard

Heeft je kleine nichtje een krentenbaard? Houd er, voordat je haar een dikke knuffel geeft, wel even rekening mee dat deze huidinfectie zeer besmettelijk is. Deze bacterie hoopt zich vaak op rondom een bestaande wond en veroorzaakt rode vlekken en blaasjes met pus (vandaar de naam krentenbaard). De infectie is goed te behandelen met crème met antibiotica.

10. Haaruitval als huidaandoening

Bij een verminderde werking van de schildklier of slechte doorbloeding kan haaruitval ontstaan in het gezicht, hoofd of rest van het lichaam. Ook kan je getroffen zijn door alopecia areata, waarbij je naast haaruitval op je hoofd ook het haar van je wenkbrauwen en wimpers verliest.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page