close

Tips voor een verbrande huid

Tips voor een verbrande huid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt ook voor brandwonden. Een hete kop thee laten vallen over je schoot of in slaap vallen in de zon kan zorgen voor pijnlijke verbrande plekken. Deze brandwonden zijn onder te verdelen in drie verschillende stadia, waarbij de gevolgen vrij onschuldig tot zeer ernstig kunnen zijn.

Eerstegraads

Heb je op je huid een aantal rode, pijnlijke plekken na een aantal uur zonnen? Dan heb je eerstegraads brandwonden opgelopen. Hoewel dit best zeer kan doen, is het niet nodig om de dokter in te schakelen zolang er geen blaren en wonden te zien zijn. Koel de plek een minuut of tien met lauwwarm water en smeer het goed in met een verkoelende crème (bijvoorbeeld van Bepanthen of VSM, verkrijgbaar bij apotheek en drogist). Behandel de huid daarna met een verzachtend middel, zoals aftersun, zodat de huid voldoende kan helen.

Tweedegraads

Wanneer je per ongeluk een gloeiende lamp hebt aangeraakt, kan het voorkomen dat je een kleine brandblaar op je hand of vinger hebt. Laat deze blaar heel. Je lichaam heeft tijd nodig om de huid onder de blaar goed te genezen. Daarnaast heb je zo minder kans op infecties, omdat bacteriën zo niet bij de open wond kunnen komen. Heb je na een ongelukje een brandwond groter dan een munt van twee euro of juist een vrij diepe brandwond? Neem in dat geval gelijk contact op met een arts. Deze zorgt voor de juiste behandeling, zodat je wond goed geneest zonder infecties. Dek de wond voorzichtig af met een gaasje, zodat bacteriën onderweg geen kans krijgen om zich te nestelen in de brandwond.

Het kan ook gebeuren dat een eerstegraads brandwond toch overslaat naar een tweedegraads brandwond. Dit herken je aan blaren op de verbrande plek. Waarschuw ook in dit geval gelijk de dokter voor de juiste behandeling.

Derdegraads

Bij een derdegraads brandwond is een groot gedeelte van de huid verdwenen en heb je zicht op het vetweefsel onder de huid. Vaak zit om deze ernstige wond nog een tweedegraads brandwond, herkenbaar aan blaren. Het kan gebeuren dat je weinig tot niets van de ernstige brandwond voelt, omdat de zenuwen aangetast zijn. Bel in dit geval gelijk 112. Om deze brandwonden te laten genezen is onmiddellijke behandeling vereist, omdat zenuwen blijvend beschadigd kunnen blijven. Ook is er in deze gevallen vaak een operatie nodig om de huid en zenuwen te herstellen.

Voorkom verbranding

Voorkom dit soort ongelukken door in en rondom je woning de nodige maatregelen te treffen. Schenk hete thee in een thermosglas, wees er alert op dat je kinderen nooit zomaar in de buurt kunnen komen van de waterkoker of zomaar het gasstel aan kunnen krijgen, gebruik lampjes in plaats van kaarsen en haal altijd gerechten uit de oven met ovenwanten aan. Ben je wat vermoeid en ga je zonnen? Zet dan bijvoorbeeld op de telefoon een alarm om de tien minuten. Zo blijf jij wakker en weet jij dat het tijd is om te draaien.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page