close

Dooddoeners voor een eczeemgevoelige huid

eczeemgevoelige-huid

Dooddoeners voor een eczeemgevoelige huid

Eczeem is een huidontsteking op je lichaam. Vaak ontstaan deze droge, rode en pijnlijke plekken na huidirritatie door bijvoorbeeld heet water of zweet. Maar je kunt ook erfelijk belast zijn met een eczeemgevoelige huid. In dit geval is het moeilijk om helemaal te voorkomen, maar er zijn wel een aantal factoren waardoor je eczeemplekken op je lichaam kunt verminderen.

Krabben

Ook al word je helemaal dol van de jeuk, krab nooit aan de eczeemplekken. Hierdoor worden de plekken alleen maar erger en groter. Daarnaast kan je door het krabben de huid zo beschadigen dat deze gaat bloeden en je last krijg van huidinfecties. Een lelijke wond en een mogelijk litteken is het gevolg. Bang dat je in je slaap alsnog aan de plekken gaat krabben? Knip je nagels dan altijd kort om zoveel mogelijk schade te voorkomen.

Douchen en huidverzorging

Douche met lauw water in plaats van heet water. Zorg ook dat je niet te vaak onder de douche stapt. Door het warme water droogt je huid sneller uit, waardoor je sneller last krijgt van eczeem. Dep na het wassen je huid goed droog, ook tussen je tenen. Smeer je huid daarna royaal in met een natuurlijke verzorgende olie. Je huid kan agressief reageren op huidproducten met bijvoorbeeld parfum, daarom is het verstandig om over te stappen naar natuurlijke verzorgingsproducten. Deze vind je bij de natuurdrogist of via de dermatoloog. Doe je de vaat met de hand? Houd in dit geval ook rekening met welk product je gebruikt. Een te agressief afwasmiddel kan je huid irriteren. Een tweede optie is overstappen op het gebruik van de bekende gele huishoudhandschoenen tijdens het afwassen.

Stress en immuunsysteem

Een eczeemgevoelig huid reageert niet alleen sterk op heet water, maar ook hoe jij in je lijf zit. Ervaar je op het moment veel stress door bijvoorbeeld een naderend examen? Dan is de kans groot dat jij een aantal eczeemplekken op je lichaam hebt. Daarnaast steekt eczeem bij een verminderd immuunsysteem ook de kop op. Zorg daarom altijd goed voor jezelf; neem voldoende rust in drukke tijden, eet genoeg groente en fruit en drink voldoende water. Diëtisten raden zelfs aan om zoveel mogelijk verse en biologische producten te eten en suikers te vermijden. Op deze manier bezorg jij je lichaam de beste vitaminen en mineralen, wat een positief effect heeft op je huid.

Kleding

Ben je een fanatieke sporter? Draag dan goed ventilerende kleding tijdens je workout, zodat je huid kan blijven ademen tijdens het zweten. Let ook altijd goed op welk wasmiddel je gebruikt. Vaak raakt een eczeemgevoelige huid sneller geïrriteerd wanneer je plotseling van soort wasmiddel of wasverzachter wisselt. Vermijd ook zoveel mogelijk kleding van synthetische stoffen. Deze vaak gladde stoffen geven de huid weinig kans om te ademen, waardoor je huid sneller geïrriteerd raakt. Deze stof wordt daarom ook wel ‘zweetstof’ genoemd. Draag in plaats hiervan katoenen kleding. Zo blijf jij in ieder geval lekker fris.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page